Unable to detect a usable serial port

Hello, I’m trying to follow the hologram nova user manual to connect my raspberry pi 4 to my hologram nova with a t-mobile SIM card, but when I try to run “sudo hologram network connect -vv” I get unable to detect a usable serial port.

sudo hologram network connect -vv

DEBUG: checking for vid_pid: (‘12d1’, ‘1001’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘12d1’, ‘1506’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘1546’, ‘1102’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘1546’, ‘1104’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘05c6’, ‘90b2’)

INFO: Detected modem NovaM

DEBUG: checking port ttyUSB0

DEBUG: checking port ttyUSB1

DEBUG: [AT]

ERROR: Unable to detect a usable serial port

Update:
I tried a usb-3 port instead and I got further but I still have problems:

sudo hologram network connect -vv

DEBUG: checking for vid_pid: (‘12d1’, ‘1001’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘12d1’, ‘1506’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘1546’, ‘1102’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘1546’, ‘1104’)

DEBUG: checking for vid_pid: (‘05c6’, ‘90b2’)

INFO: Detected modem NovaM

DEBUG: checking port ttyUSB0

DEBUG: checking port ttyUSB1

DEBUG: [AT]

DEBUG: {AT}

DEBUG: {OK}

INFO: found working port at ttyUSB1

INFO: chatscript file: /usr/local/lib/python3.7/dist-packages/Hologram/Network/Modem/chatscripts/default-script

DEBUG: [ATE0]

DEBUG: {ATE0}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CMEE=2]

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CPIN?]

DEBUG: {}

DEBUG: {+CPIN: READY}

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CPMS=“ME”,“ME”,“ME”]

DEBUG: {}

DEBUG: {+CPMS: 0,23,0,23,0,23}

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CMGF=0]

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CNMI=2,1]

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

DEBUG: [AT+CEREG=2]

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

INFO: Instantiated a NovaM interface with device name of /dev/ttyUSB1

DEBUG: [AT+CGMM]

DEBUG: {}

DEBUG: {SARA-R410M-02B}

DEBUG: {}

DEBUG: {OK}

INFO: Connecting to cell network with timeout of 200 seconds

INFO: Checking for existing PPP sessions

INFO: Starting pppd

ERROR: Modem hangup - possibly due to an unregistered SIM

DEBUG: Killing pppd

INFO: Failed to connect to cell network

Failed to start PPP

I updated my APN in the chat script to use T-mobile’s APN: fast.t-mobile.com, but I’m still not getting the network connectivity LED and I’m not finding nearby networks when I try AT+COPS=? I know that SIM card works because I tried it with my phone.

Tmobile doesn’t have a CATM network currently. We have seen some connections but it doesn’t officially exist yet so im not surprised that you are struggling to get connected.